mypersonalgrudge

2010-10-24
13:04:41

Paranormal Activity 2

Efter lång väntan har jag nu slutligen, i fredags, på premiärdagen, sett Paranormal Activity 2. Jag såg hemskt mycket fram emot den här filmen eftersom jag verkligen älskar den första filmen, så förväntningarna var ganska höga på den här, även fast jag vet att uppföljare kan bli komplett värdelösa hur bra föregångaren än var. Och resultatet? Lyckligtvis ingen stor besvikelse!

Paranormal Activity 2

Handlingen äger rum en liten tid innan den första filmen, och utspelar sig hemma hos Kristi, systern till första filmens huvudperson Katie. Kristis familj har nyligen haft ett mystiskt inbrott där nästan hela huset vänts upp och ner, men nästan ingenting saknas. Skrämda och oroliga sätter familjen upp säkerhetskameror i och utanför huset. Men det som sedan fångas på film är inga inbrottstjuvar. Och allt underligare händelser börjar skaka huset och de boende där.

 

Precis som första filmen är den här gjord som en slags hemvideo, där den ska se autentisk ut. Variationen är som ovan nämnt säkerhetskamerorna, även om handkamera också används som komplement. Och det är för mig ingen tvekad om att det är snyggt filmat. Det är lika bra som i första filmen, och berättelsen förmedlas utan problem genom de utvalda klippen från säkerhetkamerorna och handkameran. Handlingen är överraskande bra, och går väldigt bra ihop med första filmerna. Man kan se de båda filmerna som två pusselbitar som ska passas ihop med varandra, och uppföljaren bidrar till att besvara några frågor som man kan ha haft sedan första filmen. Så långt är filmen jättebra, och jag hade personligen bara ett stort problem med den, nämligen skrämselfaktorn. Jag hade väntat mig att bli ganska skraj då jag var helt vettskrämd efter första filmen, men jag blev till min stora förvåning inte rädd alls. Visst fanns det otäcka scener, och som vanligt hoppar man alltid till på plötsliga händelser och ljud, men jag blev överlag inte skrämd. Vad det beror på vet jag inte riktigt, antingen kanske man var beredd på vad man skulle få se eftersom den påminde så mycket om föregångaren, eller så var det något skaparna gjorde i första filmen som de helt enkelt inte gjorde i den andra filmen. Ett problem kan ha varit att första halvan av filmen är väldigt långsam och bitvis nästan lite tråkig, och det under andra halvan plötsligt börjar hända väldigt mycket, väldigt snabbt. Det finns ingen riktigt naturlig stegring, vilket jag tyckte att första filmen gjorde väldigt bra.

    Det här är dock en bra film. Jag tycker den var värd pengarna och jag är glad att jag har sett den. Handlingen och berättandet är tillräckligt bra för att väga upp för att filmen inte var så läskig som jag hade väntat mig. Dock skulle jag vilja ha tag på någon rejält otäck film just nu, för jag hade verkligen ställt in mig på att bli skrämd i helgen.

2010-10-20
13:38:53

Paranormal Pepp!

Ja, Paranormal Activity 2 har premiär i veckan, och det var ju en självklarhet att jag skulle se den på premiärdagen, och jag lyckades snabbt engagera ett par vänner. Vi har gått i ett par veckor nu och laddat. Och holy crap, jag har kan inte minnas att jag någonsin behövt kämpa så hårt för några biobiljetter. Allt som kunde gå fel verkade verkligen gå fel, och jag vet inte hur många gånger jag fick testa göra om bokningen o_O Först hade alla bra platser tagit slut, och det gick inte reservera för föreställningen vi vill gå på, så jag skulle köpa biljetterna istället, och då ville inte banken, och när banken väl ville hade SF släppt platserna igen, så jag fick göra om allt från början. Ja, jösses.

Men man får fokusera på det viktiga. Vi har äntligen biljetterna till Paranormal Activity 2! :D

Och för den som inte sett första filmen: Gör det, för guds skull. Eller för din egen skull. Den är awesome.

Peppenpeppenpeppen!
2010-10-18
10:26:36

One Missed Call (2008)

Ja, dels är jag lite lat idag, dels har jag inte sett något nytt eftersom jag varit borta några dagar, så här kommer en gammal recension som jag skrev... jag vet inte... förut någon gång. Mycket nöje.

One Missed Call

Mobiltelefonen ringer, men signalen är inte din egen. På telefonen står det att ett röstmeddelande mottagits, men det är daterat ett par dagar in i framtiden. I röstmeddelandet hör du din egen röst. Vid det datum och den tid som meddelandet angett dör du.

   Några collegestudenter drabbas en efter en av den fruktansvärda förbannelsen, och Beth Raymond börjar försöka ta reda på vad som ligger bakom de skrämmande händelserna. En efter en mottar hennes vänner de mystiska meddelandena, och ingen räddning tycks finnas. Snart ringer Beths egen telefon. Går det hitta mysteriets lösning innan det är för sent?

 

Det här är remaken av den japanska skräckfilmen från 2003 med samma titel (originaltitel ”Chakushin ari”). Jag är osäker på hur jag ska inleda min utvärdering av den här filmen. Vanligen skulle jag börja med att lyfta fram de positiva delarna, problemet är bara att... ja... det finns inga. Det må ha existerat scener och sekvenser som inte var totalt katastrofala, men ändå inget som på något vis rättfärdigar en såhär usel remake av en mycket bra skräckfilm. Hela första halvan är i det närmaste skrattretande. Ingen upptakt till de ”läskiga” scenerna, övertända (och antagligen påtända) filmskapare verkar ha trott att det skulle räcka att visa upp en massa totalt omotiverade dataanimerade monstermänniskor i de scener som skulle föreställa skrämmande. Detta, kan jag garantera, funkade ytterst dåligt. Skådespelarinsatserna är inte dåliga, men heller inte mer än medelmåttiga. Händelserna i filmen känns påskyndade och styltade. Jag ska givetvis inte avslöja slutet, men att hitta någon som tycker att det här slutet var bra lär vara ungefär lika lätt som att hitta en enhörning. Mer katastrofal avslutning på en film kan jag inte i min vildaste fantasi föreställa mig. Jag ska dock erkänna att jag har viss föreståelse för att den här remaken blev gjord. Är man inte bättre filmskapare än såhär så förstår jag varför man väljer att sno någon annans idé, hellre än att försöka komma på en egen. Fast det får en ju också att undra över ifall vissa människor inte helt enkelt bara borde byta karriär.

     Så, avslutningsvis kan jag säga att jag inte skulle rekommendera den här filmen till någon. Någonsin. I synnerhet inte om man sett originalfilmen, för remaken är en antastning på ens hornhinnor i jämförelse. Och har man inte sett originalet så får man givetvis en bättre filmupplevelse om man väljer den istället. ...Ärligt talat, man får en bättre filmupplevelse om man väljer ekonominyheterna.