mypersonalgrudge

2012-10-07
12:31:13

Houston, we have a big fucking problem.

Apollo 18

Apollo 17 var officiellt den sista bemannade månlandningen, men i hemlighet fanns det även en artonde månlandning, en som allmänheten aldrig fick kännedom om. Anledningen till att den aldrig blev känd var att något gick ohyggligt fel. Nu har videomaterialet som astronauterna filmade under sin vistelse hittats och släppts så att vi en gång för alla kan få veta vad som hände med besättningen på Apollo 18.


Jag gillar found footage-skräck. Jag älskar Paranormal Activity, jag älskar Blair Witch, jag älskar [REC], jag hör till den grupp av människor som faktiskt gillade Cloverfield. Jag tycker att found footage-skräck är ett genidrag. Men det finns få filmer som jag avskyr och föraktar så mycket som Apollo 18. Den här filmen är en total katastrof från början till slut. Hela konceptet med en hemlig, misslyckad månlandning var förvisso ganska häftigt. Jag kan se hur någon kom på idén, spratt till av förtjusning över hur unik den var, och satte iväg för att skapa sin fantastiska skräckfilm. Men den höll bara så långt som till idéstadiet. Det här är en sådan film som gör precis allting fel.

 


Vi kan börja med hur oerhört tråkig den är. Den är så fruktansvärt, smärtsamt urtråkig. Det är en kort film, runt en timme och femton minuter, men det känns som att man suttit där en hel livstid. Det känns som att den aldrig ska ta slut. Jag var nära att ge upp ungefär en halvtimme in i filmen, men jag härdade ut. Till vilken nytta vet jag inte, kanske för att få tillfredsställelsen att såga den sen. Det är liksom inte så spännande som man skulle kunna tänka sig att se klipp efter klipp på måndamm och män i rymddräkter. Faktiskt blir det en aning svårt att hänga med när de är utanför rymdfarkosten, för i rymddräkterna ser ju karaktärerna likadana ut.  

 


Men det som filmen i första hand och till största del faller på är den totala bristen på kunskap i hur man faktiskt gör found footage-skräck. Hela poängen är ju att skapa illusionen av att videomaterialet är autentiskt. Tittarna vet antagligen att det inte är det, men det räcker att man kan vaggas in i illusionen någon timme eller så. Det är då det blir riktigt obehagligt att se. I Apollo 18 ser det inte ut som att de faktiskt filmat det själva, trots att de springer runt med en kamera. Det ena problemet är hur krystad den är. I en sådan här film ska det inte vara upplagt för att något ska hända. Saker ska liksom bara ”råka” hända och kameran ska bara ”råka” vara där. Men här bygger de liksom upp skräckmomentet på ett lika övertydligt sätt som när den storbystade blondinen långsamt sträcker fram handen för att dra undan duschdraperiet medan de gälla stråkinstrumenten målmedvetet ökar i styrka i vilken generisk collegeskräckis som helst. Ett exempel är när en av karaktärerna i början av filmen tittar in i kameran och säger ”inget får gå fel”. Oh gee, tror du att något möjligen kan gå fel nu? Det där oerhört krystade sättet att föra fram handling och skräckmoment på följer konsekvent genom hela filmen. Och man blir aldrig någonsin ens nästan rädd. Man blir bara mer uttråkad.
     Det andra problemet är att den är helt sönderredigerad. En found footage-skräckis ska gärna se ganska orörd ut, förutom att den klippts ihop. I Apollo 18 har de lagt på en miljard filter och klippt ihop det på så underliga sätt att det bara leder till att filmen ser totalt överarbetad ut. Jag vet att filtren är menade att se ut som störningar på kameran, men de gör inte det. De ser ut som filter. Det är lite som att de inte ens försökt få det att se ut som att de hade filmat det själva, vilket i sin tur gör det helt poänglöst att ens använda found footage-konceptet. Varför inte bara filma den som vanligt? Då hade den antagligen kunnat vara helt okej. Antagligen inget mästerverk, men alla filmer behöver ju inte vara mästerverk.

 


Apollo 18 är verkligen en plåga att sitta igenom, en riktig sådan film som aldrig skulle ha blivit gjord. Den är inte ens så dålig att den blir rolig, den är bara tråkig och pinsam. Och faktiskt en aning pretentiös, vilket bara gör det hela ännu värre. Det här är verkligen det kassaste jag sett på länge. Ett totalt slöseri med tid både för de som skapat den, och de som utsätter sig för att titta på den. Skämmes tamefan, Apollo 18. Skämmes tamefan.

2012-10-07
11:38:45

Lite besviken är man allt

The Silent House
 
Wilson och hans dotter Laura ska fräscha upp huset till en familjevän, Nestor, som har planer på att sedan sälja det. Efter en varning från Nestor om att inte gå upp på övervåningen lämnas far och dotter ensamma i huset över natten. Snart börjar dock Laura höra underliga ljud – från övervåningen. När hennes far går upp för att titta efter och inte kommer ner igen börjar Laura inse att det inte är ensamma i huset. Någon – eller något – döljer sig däruppe.

The Silent House är en väldigt speciell film i och med att den är filmad i en enda lång tagning, helt utan klipp. Nåja, nästan utan klipp. Det finns en sekvens efter eftertexterna, men till största del är den filmad i ett enda kör. Så den har ett spännande upplägg, och är gjord på ett tämligen ambitiöst sätt. Så, är den bra? Ptja. Nja. Ja och nej får jag kanske säga. Jag tyckte att det var fullkomligt makalöst att se hur den var filmad. Det är väldigt vackert och väldigt välgjort. Det var nästan så fascinerande att det blev en aning distraherande den första stunden, man satt mest och stirrade för att kontrollera att de verkligen aldrig klippte. Tempot fungerade inte riktigt för mig de första tjugo minuterarna, på något vis lyckades den vara både för snabb och för långsam på samma gång. Men när man kommit en bit in blir den faktiskt genuint spännande och ganska så obehaglig. Jag blev riktigt skraj i vissa scener, och då är jag ändå inte särskilt lättskrämd nu för tiden.

Tyvärr så faller den platt på slutet. Jag ska inte avslöja vad som händer, men jag är nog beredd att säga att det är en av de sämsta upplösningarna jag någonsin sett på en skräckfilm. Väldigt synd med tanke på hur lovande den var fram till dess. Slutet är så katastrofalt att det drar ner hela det generella intryck som filmen gav. Jag kan dock fortfarande tycka att den är sevärd, bara på grund av hur de filmat den. Sen är det ju faktiskt inte alla dagar som man får se en skräckfilm från Uruguay.

Man kan också läsa att filmen är baserad på en sann historia, och det är helt sant men man får ändå ta det med en nypa salt. Den är baserad på en mordgåta som skedde i Uruguay på fyrtiotalet och som aldrig fick något svar. Filmen är regissörens fria spekulationer om hur det hela kunde ha gått till. Det finns en remake på filmen som jag inte har sett än, men jag ska nog försöka hitta den för att jämföra. Kanske har de gjort någon smart ändring som får slutet att falla på plats på ett bättre sätt, men jag ska antagligen inte hoppas för mycket.

Peace out.